گوشی های هوشمند و تأثیر آن بر کاهش بازدهی مغز
گوشیهای هوشمند مزایای فراوانی دارند اما حضور دائمی آنها میتواند هزینههای مهمی داشته باشد. مثلا تعامل با تلفن حین رانندگی زمان واکنش را به تاخیر میاندازد. استفاده از آنها در اواخر شب میتواند کیفیت خواب را کاهش دهد. در دورهمیها باعث جدا افتادن فرد از جمع میشود. در تمام این موارد، استفاده از گوشی برای انجام موفقیت آمیز کار دیگری مضر است. با اینحال، اغلب اوقات تلفنها نزدیک ما هستند اما استفاده نمیشوند. مثلا هنگام صرف غذا با دوستان یا هنگام نشستن در کلاس درس، افراد میتوانند گوشیها را روی میز بگذارند. تحقیقات جدید نشان دادهاست زمانی که گوشی هوشمند شما در دسترس است -حتی اگرخاموش باشد- توانایی مغز شما در نگهداری و پردازش دادهها کاهش پیدا میکند اما چرا و چطور؟
پروفسور آدریان ورد از دانشگاه تگزاس درآستین به همراه محققانی از دانشگاه کالیفرنیا درسندیگو آزمایشهایی روی ۸۰۰ کاربر گوشی هوشمند انجام دادند. قبل از شروع آزمایش، تمام شرکت کنندگان تلفنهای خود را در حالت “هواپیما” قرار دادند (قطع امکان دریافت یا ارسال پیام). در حین آزمایش آنها گوشیها را در یکی از این سه مکان قرار دادند: روی میز کنارشان (صفحه رو به پایین)، در جیب یا کیف و یا در یک اتاق دیگر. نتایج تعجبآور بود: عملکرد شرکتکنندگان در آزمونهایی که توانایی نگهداری (حفظ اطلاعات) و پردازش دادهها (انجام محاسبه و استدلال) را اندازه میگرفت رابطه مستقیم با میزان دسترسی آنها به گوشیها داشت. کسانی که گوشیهای خود را دراتاقی دیگر گذاشتند بهترین عملکرد و کسانی که گوشی جلویشان بود بدترین عملکرد را داشتند. وجود گوشی هوشمند شما در اطرافتان بخشی از ظرفیت فکری و توجه ناخودآگاه شما را به خود جلب میکند و توانایی شما برای تمرکز و انجام کار کاهش مییابد زیرا بخشی از ظرفیت فکر به طور فعال صرف برنداشتن و استفاده نکردن از تلفن میشود. تکرار آزمایش با گوشیهای کاملا خاموش نتایج مشابهی داشت. علاوه براین، کسانی که وابستگی بیشتری به گوشیهای هوشمند داشتند عملکرد ضعیفتری نشاندادند. اینها افرادی بودند که میگفتند «من بدون تلفن همراه نمیتوانم یک روزعادی داشته باشم» ویا «برای من روز بدون تلفن همراه دردناک و سخت است».
این تحقیق نشان میدهد تنها حضور گوشی هوشمند بخشی از منابع گرانبهای فکری شما را اشغال میکند. منابعی که برای یادگیری، استدلال، حل مساله و ارائه ایدههای خلاقانه به آنها نیاز دارید. به پشت قراردادن و یا حتی خاموش کردن گوشی، شما را از اثرات مضر آن محافظت نمیکند. اگر سعی دارید مطلبی یاد بگیرید، استدلال کنید و یا مساله مشکلی را حل کنید با دور کردن تلفن هوشمند از محیط اطراف به نتایج بهتری میرسید.