امنیت تلفن همراه
مقدمه
تلفن های همراه از اجزای اساسی ارتباطات روزانه ی ما هستند. همه ی تلفن های همراه امکان مکالمه و فرستادن پیامک را دارند. اندازه ی کوچک این ابزار با توجه به هزینه ی نسبتاً پایین و موارد استفاده متعددی که دارند، آن ها را به ابزاری ارزشمند برای افراد جامعه تبدیل کرده است. افراد جامعه به طور فزاینده ای از تلفن همراه برای انجام ارتباطات خود استفاده می نمایند.
به تازگی تلفنهای همراهی که دارای کارکردهای بسیار بیشتری شدهاند هم در دسترس قرار گرفتهاند. از جمله ویژگیهای آنها میتوان به امکانات چندرسانهای (عکس، ویدیو، ضبط صدا و گاهی انتقال صدا و تصویر) پردازش دادهها و اتصال به اینترنت اشاره کرد. اما طریقهی کارکرد شبکههای تلفنهای همراه و ساختارهای زیربنایی آن اساسا با نحوهی عملکرد اینترنت تفاوت دارد. به همین دلیل چالشهای امنیتی جدیدی برای کاربران ایجاد میکند و خطرهایی را برای حریم خصوصی کاربران و اطلاعات و ارتباطات آنها فراهم میآورد.
برای محافظت از خود و افرادی که مشخصات آنها در تلفن همراه شما ذخیره شده است و همچنین داده های خود باید در هنگام استفاده از تلفن های همراه آگاهانه عمل کنیم. نحوهی عملکرد شبکه های تلفن همراه و ساختار زیربنایی آنها میتواند تاثیر قابل توجهی بر توان کاربران در حفظ امنیت و حریم خصوصی اطلاعات و ارتباطات آنها داشته باشد.
1- شبکه های تلفن همراه شبکه های خصوصی هستند که توسط نهادهای تجاری اداره شوند. این نهاد تجاری یا دولت عملاً به اطلاعات و ارتباطات مشتریان خود دسترسی نامحدود دارد و می تواند در مکالمات و ارسال پیامکهای آنها دخالت کند و مکان فیزیکی هر یک از این ابزارها (و در نتیجه موقعیت کاربر را) شناسایی کند.
2- سیستم عامل های مورد استفاده در ابزارهای تلفن همراه، توسط سازندگان تلفن و بر اساس ویژگی های خدمات دهندگان مختلف و برای استفاده در شبکه های این شرکت ها طراحی یا پیکربندی میشوند. در نتیجه سیستم عامل ممکن است حاوی ویژگی های پنهانی باشد که امکان نظارت بهتر برای خدمات دهنده را فراهم آورد.
3- شمار ویژگی های موجود در تلفن های همراه در طی سالیان گذشته، افزایش یافته است. تلفن های همراه مدرن در واقع رایانه های کوچک قابل حمل متصل به اینترنت هستند که دارای کارکرد تلفن همراه نیز میباشند.
برای آگاه شدن از این که کدام جنبه های ارتباطات شما بیشترین نیاز به حفاظت را دارند بهتر است پرسشهایی را از خود بپرسید: مضمون پیامکها و تماسهای شما چیست؟ با چه کسی و در چه زمانی ارتباط تلفنی برقرار میکنید؟ از چه محلی تماس تلفنی را انجام میدهید؟
4- اطلاعاتی که از تلفن همراه فرستاده میشوند، آسیپ پذیرند
مثال: خدمات دهنده ی تلفن همراه از طریق شبکه ی خود، به همه ی پیامک ها و پیغام های صوتی، دسترسی کامل دارد. در بیشتر کشورها، خدمات دهندگان تلفن، قانوناً موظف به ضبط تمام ارتباطات هستند. در برخی کشورها خدمات تلفن همراه تحت کنترل انحصاری دولت است. ارتباط صوتی و پیامک میتوانند توسط شخص ثالثی که در نزدیکی تلفن همراه شما ایستاده و با استفاده از تجهیزات ارزان، شنود شود.
5- اطلاعات موجود در تلفن های همراه فرستنده و گیرندهی مکالمات، آسیبپذیرند
مثال: تلفن های همراه میتوانند انواع داده ها را ذخیره کنند. مانند تاریخچه ی تماس های تلفنی، پیام های فرستاده و دریافت شده، اطلاعات افراد ذخیره شده در لیست تلفن، عکسها، کلیپ های ویدئویی و فایل های متنی. این داده ها میتواند اطلاعات افراد مورد تماس و اطلاعات شخصی شما و همکارانتان را فاش کند. محافظت از این اطلاعات مشکل، حتی در بعضی تلفنها، غیرممکن است. تلفن های همراه جدید، رایانه های جیبی هستند. این تلفن ها با امکانات بیشتر، احتمال خطر را بالا میبرند. به علاوه، تلفن هایی که به اینترنت متصل میشوند نیز در معرض ناامنی های رایانه ای و اینترنتی قرار میگیرند.
6- تلفنهای همراه، اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی شما را فاش میکنند
مثال: بخشی از کارکردهای تلفن های همراه به صورت خودکار و منظم، خدمات دهنده تلفن همراه را از مکان فعلی با خبر میکند. گذشته از اینها، این روزها تلفنهای مجهز به سیستم GPS هستند و این اطلاعات دقیق مکانی ممکن است در دادههای دیگری در عکس ها، پیامک و جستجوهای اینترنتی که از طریق تلفن همراه انجام میشوند، جاسازی شده باشند.
تکامل فناوری، امکانات بیشتری را ارائه میدهد و در کنار آن خطرات بیشتری را نیز به بار میآورد.