سیستم موقعیت یاب جهانی GPS
مقدمه اي بر پيدايش موقعيت يابي:
مقوله موقعیت یابی از بدو خلقت انسان ، همواره مورد توجه بشر بوده و با توجه به پهنه جغرافیایی کره زمین هرگونه تکامل در عرصه موقعیت یابی مورد توجه انسان قرار داشته است. لذا تکنولوژی موقعیت یابی را به اعصار مختلفی می توان تقسیم نمود :
- عصر حجر ( درختان و كوه ها )
- عصر ستاره ( صور فلکی :خورشيد ، ماه و ستارگان آسمان )
- عصر امواج راديويي ( در جنگ جهانی دوم توسط آلمان ها موقعیت یابی طولی و عرضی ، اندازه گيري موقعيت تا مبدا با محاسبه مدت زمان رفت و برگشت امواج رادیو ئی جهت بمباران هوائی در شب مورد استفاده قرار گرفت )
عصر ماهواره ( سيگنال هاي ارسالي از ماهواره مي توانند محدوده وسيعي از زمين را پوشش دهند و با استفاده از چند ماهواره مي توان كل كره زمين را تحت پوشش قرار داد. اين سيستم علاوه بر موقعيت طولي وعرضي موقعيت را از نظر ارتفاع نيز اندازه گيري مي كند.
انواع سيستم هاي موقعيت يابي ماهواره اي :
* GLONAS: ( سيستم جهاني ناوبري ماهواره اي ) مشابه سيستم GPS كار مي كند.و متعلق به كشور روسيه مي باشد.
* GLILEO : ( گاليله) برنامه اروپا براي ناوبري جهاني بخصوص در جهت اهداف غير نظامي كه در صورت تحقق مطمئن تر و مؤثرتراز GPS مي باشد.
* BEIDOU SYSTEM : متعلق به كشور چين مي باشد.
* GPS (سيستم موقعيت يابي جهاني): تحت نظر وزارت دفاع آمريكا پايه ريزي و به منظور بهره برداري در ارتش مورد توجه قرار گرفت.
GPS (سيستم موقعيت يابي جهاني):
* در سال 1978 اولين بهره برداري نظامي از اين سيستم جهاني شروع شد. در پي حادثه اي كه براي هواپيماي خطوط هوايي آمريكا-كره جنوبي اتفاق افتاد، استفاده از سيستم GPS در سال 1996 از طرف سازمان دفاعي آمريكا براي عموم آزاد گرديد. اين سيستم از 24 ماهواره در فضا بهره برداري مي كند( تعدادي نيز جهت رزرو در نظر گرفته شده است )و اطلاعات مربوط به موقعيت و زمان دقيق را در تمامي ساعات شبانه روز و در هر نوع شرايط آب و هوايي ارائه مي نمايد. گيرنده هاي GPS مي توانند مكان (طول و عرض جغرافيايي و ارتفاع) سرعت، مسير، جهت حركت، فاصله و زمان باقيمانده تا مقصد، زاويه انحراف از مسير، موقعيت هاي ثبت شده و شمال جغرافيايي را نشان مي دهد و مقصد شما را با توجه به نيازتان بدرستي معلوم نمايند. بنابر اين GPS ابزاري است توانمند براي بالا بردن اطمينان از تعيين موقعيت و هدايت صحيح كاربران.